info over Quickscan

Parwo Quickscan - een krachtig instrument om 'drijfvermogen' in beeld te brengen!

De Parwo Quickscan is een efficiënt instrument om de cruciale rekenvaardigheden van de leerlingen in beeld te brengen (vooral het 'drijfvermogen'!).

De Quickscans worden door Parwo ontwikkeld en zijn beschikbaar voor Matrix 1 (domeinen 10, 20, 100 en grote getallen / kommagetallen). De afname is buitengewoon eenvoudig en kan met een beamer of digitaal schoolbord worden uitgevoerd. Achtergrondinformatie vind je in het artikel 'Quickscans met de Parwo-matrix'.

In de onderste laag van de Matrix vind je geen Quickscans. Het gaat hier om het 'uiterlijk en functionaliteit'. Competenties screenen op dat gebied lukt niet met de Powerpoint techniek zoals we die bij de Quickscans gebruiken.

Een Quickscan uitproberen?

Klik dan op deze link: 20.2 Getalbeelden eierbeelden 20
Het volgende bestand wordt dan gedownload naar je computer:

'1470746497-qs-a-M1-20.2-getalbeelden-eierdoos-20-v2.pps'

Open dat bestand. Het programma PowerPoint zal opstarten. Vervolgens  wordt er mogelijk een scherm getoond waarin je wordt  gevraagd om een wachtwoord in te voeren. Doe dat niet, maar klik op 'alleen lezen'. De diasvoorstelling zal opstarten. De eerste twee dia's - met info- moet je handmatig 'doorklikken'. Dan volgen er 10 beelden met gedeeltelijk gevulde eierdozen. De opdracht is om het aantal (bruine) eieren in deze dozen te bepalen. De eierdozen blijven steeds 3 seconden in beeld, afgewisseld met 5 sec. schrijftijd (aangegeven met een soort tijdbalk).

Na afname worden de resultaten bekeken:

- 10 of 9 antwoorden juist is goed (kleur groen)

- 8 of 7 is twijfelachtig (kleur oranje)

- 6 of minder is zwak (kleur rood)

Als een leerling bij de voorbeeldscan van deze eierdoosbeelden  'goed' scoort, weet je zeker dat deze leerling niet meer telt , maar gebruik maakt van de 5 en 10 structuur in het rek (hoe gek we de beelden ook voorleggen).

Dat soort vaardigheden zijn cruciaal. Ze worden met de gebruikelijke toetsen niet of nauwelijks in beeld gebracht.

Met het Quickscan Registratieprogramma kan de ontwikkeling van de leerlingen worden gevolgd en helder in beeld worden gebracht.

(noot: onderstaand beeld is uit 2009, je ziet hier in het getalgebied 20 nog 'goudbeelden' staan,  i.p.v. de huidige eierbeelden)

Hieronder een groepsoverzicht uit het Registratieprogramma:

De Quickscan resultaten kunnen ook gebruikt worden om leerlingen oefenopdrachten te laten uitvoeren. Hieronder een voorbeeld van een 'eigenaars-blad'.

Onder het Quickscan-beeld wordt aangegeven welke oefenmateriaal de komende tijd door de leerling gebruikt kan worden. In overleg met de leerling zelf uiteraard!

En mooi stukje ontwikkelingsgericht maatwerk!

Einde module

Quickscan informatie   Trainingen

0/1 Compleet